„Asszonyok a nagycsaládban”                                               (Pirkadattól-napnyugtáig)

Néprajzi időszaki kiállítás a Csornai Múzeum kamaratermében.

Megtekinthető: 2013. április 18-2014. július 15.

Új néprajzi kiállításunkon bemutatjuk a nagycsaládban élő asszonyoknak a hagyományos paraszti életben betöltött szerepét, munkáját, hétköznapjait, ünnepeit. A bemutatott néprajzi tárgyak, archív fotók és hagyományos viseletek életszerűen mutatják be pl. a mosás, mángorlás, a konyhai munkák, a kenyérsütés, a fonás, szövés, ház körüli munkák, valamint az ünnepi étkezések világát. A hagyományos paraszti életmód bemutatása mellett egy szanyi takácsmester 1830-as évekből származó műhelyrészletén keresztül a falusi céhes iparosok világába is bepillantást nyerhetünk.

Az Erdélyiné Horváth Gabriella népi iparművész által készített viseletekbe öltöztetett bábuk

szemléltetik a csecsemőjét gondozó fiatal anya, a kisebb és nagyobb leányok, a középkorú és az idősödő asszonyok viseletét, hétköznapjait, és ünnepeit. Ezen archaikus népi minták alapján, a XX. század második felében és a XXI. században tervezett iparművészi viseleti alkotások mellett, kiállításunkon korhű tárgyi környezetben tekintheti meg a látogató a rábaközi népviselet csornai változatának tradicionális, XIX. századi és XX. század eleji darabjait. A festett és faragott tulipános ládák eredeti funkciójukban tárják elénk a XIX. századi csornai asszonyok kelengyéjének gazdag változatosságát. A kelengyebútorok bemutatását egy, az 1890-es években készült csornai sublót, és egy Veszkényből származó, 1845-ös festett virágos szekrény (almárium) teszi teljessé. Az egykor nagy hírű csornai Fraszt kékfestő műhely mintás viseleti textíliái mellett bemutatjuk jellegzetes kékfestő lakástextíliáit is.

A kiállításhoz kapcsolódó látványtár -más népművészeti ágak mellett- betekintést enged múzeumunk XVIII-XX. századi kerámiagyűjteményének jeles darabjain keresztül a rábaközi fazekasság mintakincsébe és a paraszti háztartások konyhai kerámiáinak világába. A döri és csornai korsós fazekasság, valamint az egykori csornai országos vásárokon is megjelent tatai, csákvári, és más fazekasközpontok használati és díszedényei reprezentatív módon tárják fel e jeles népi mesterség emlékanyagát.

 

NYITVA TARTÁS

A MÚZEUM  KIÁLLÍTÁSAI A FELÚJÍTÁS IDEJE ALATT ZÁRVA TARTANAK!

   
   
   
   
   
   

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527
Kapcsolattartó: Szalayné Galambosi Tímea
Email: muzeumcsornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS