A Csornai Múzeum a Premontrei Rendházban

A Csornai Múzeum a Rábaköz helytörténeti és néprajzi értékeit bemutató gyűjtemény, mely a Premontrei Rend Csornai Apátságának klasszicizáló késő barokk műemlék épületének falai között két szinten berendezett kiállításaival igazi élményt nyújt a múzeumlátogatók számára.

A földszinten berendezett helytörténeti állandó kiállítás betekintést enged az 1180 körül Csornán megtelepedett premontrei kanonokrend múltjába, hiteleshelyi tevékenységébe. Megismerhetjük a tanítórend oktatói tevékenysége mellett a csornai iskolák XIX-XX. századi mindennapjait is. A premontrei tudós tanárok emlékein kívül, Hanság madárvilágának jeles kutatója, a polgári iskolában tanító Király Iván emlékét dolgozószobáját és madártani kutatásainak eszközei őrzik.

A mezővárosi céhek és a csornai vásárok emlékei mellett egy eredeti formában bemutatott 100 esztendős szatócsbolt teljes berendezése a korabeli reklámokkal betekintést enged a századfordulós falusi kiskereskedelem világába.

Az 1900-as évekbeli szobabelső szecessziós porcelánokkal, dísztárgyakkal, korabeli viseletekbe öltöztetett bábukkal és számos fényképpel idézi fel a kisvárosi polgári életmódot.

A különleges hangulatú XIX. századi prépostlépcsőn juthatunk az emeletre, miközben Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész rézkarcain finoman kidolgozott természetábrázolásokban gyönyörködhetünk.

Az emeleten a néprajzi állandó kiállításba lépve a paraszti életmód és gazdálkodás emlékei mellett egy jellegzetes rábaközi népi lakóház tisztaszobájába is betekintést nyerhetünk. A festett bútorok közül kiemelkedő értékű egyedi díszítésével egy veszkényi szekrény. A kiállított XVIII-XIX. századi faragott mestergerendák a tájegység faragókultúrájának több évszázados hagyományait őrzik.

Komoly művészi érzékkel készíttették a bemutatott faragott pásztorbotokat és a spanyolozott munkákat, amelyek a rábaközi pásztorok egyedi faragóstílusát illusztrálják.

A mesterségek utcáján enteriőrszerűen berendezett népi kismesterségek műhelyeiben a fazekasság, a csizmakészítés, a szabómesterség és a kékfestés emlékei láthatóak.

A csornai búcsú bemutatása során az ünnepek rábaközi viseletét, a híres népi hímzéseket és a mézeskalácsos mesterség emlékeit ismerhetik meg a látogatók. Külön érdekességei a kiállításnak a több generáción át féltve őrzött csornai aranyfonalas menyecskekendők kiállított darabjai. A zarándoklatok és a népi vallásosság emlékeinek egyedülállóan gazdag gyűjteményét is bemutatja a kiállítás.

A premontrei apátságnak az építtető, Kunc Adolf címerével díszített kazettás mennyezetű egykori könyvtártermében a szerzetesrend élén állt prépostok portréi mellett XVIII-XIX. századi miseruhák, palástok és egyházi kincsek tekinthetők meg.

A földszinten változatos tematikájú időszaki kiállítások kerülnek megrendezésre.

Előzetesen bejelentett igény esetén tematikus tárlatvezetéseket, múzeumi órákat, interaktív foglalkozásokat minden korcsoport számára tartanak a múzeumban.

NYITVA TARTÁS

Csoportokat egyeztetések után eltérő időpontokban is fogadunk. Egyeztetés, bejelentkezés: 96/261-527. 

Hétfő Zárva
Kedd 9.30-16.00
Szerda 9.30-16.00
Csütörtök 9.30-16.00
Péntek 9.30-16.00
Szombat 9.30-16.00
Vasárnap Zárva

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527

Kapcsolattartó:

Szalayné Galambosi Tímea igazgató

Aszt Ágnes régész-muzeológus

Email: muzeum.csornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS