Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag

Helytörténeti időszaki kiállítás a Csornai Múzeum földszintjén
(2014. március 15 - augusztus 31.) 

A kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékeit, valamint Kossuth Lajos (1802-1894) életútját mutatja be, a nagy államférfi halálának 120. évfordulója előtt tisztelegve.

A Pesti Hírlapot szerkesztő reformkori politikus, az 1848-as Batthyány-kormány pénzügyminisztere, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke, majd hosszú évtizedekig emigráns politikus pályájának és kultuszának emlékeivel ismerkedhetünk meg a kiállításon. Pénzügyminiszteri működéséhez kapcsolódnak az első felelős magyar kormány által kibocsátott pénzérmék és az úgynevezett Kossuth-bankók, az első önálló magyar bankjegyek. Az általa megteremtett pénzrendszer a szabadságharc anyagi alapjait és az ország pénzügyi függetlenségét jelentette.

A kiállított tárgyak és dokumentumok emléket állítanak a rábaközi nép 1848-49-es szabadságharcban való részvételének, valamint a z 1849. június 13-i csornai csatának is, mely a szabadságharc egyik utolsó győztes ütközete volt. A Kmety György ezredes vezette honvédek meglepetésszerű, gyors támadásukkal, majd az azt követő heves harcokban véres áldozatok árán legyőzték a várost megszállva tartó Wyss tábornok császári csapatait, a Hanságon át való menekülésre kényszerítve a vezérüket vesztett császári erőket. A csornai csatához kapcsolódó fegyverek, képek, és egyéb emlékek megismerése mellett közel kerülhetünk az ütközet ismert és névtelen hőseihez is.

 

NYITVA TARTÁS

A MÚZEUM  KIÁLLÍTÁSAI A FELÚJÍTÁS IDEJE ALATT ZÁRVA TARTANAK!

   
   
   
   
   
   

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527
Kapcsolattartó: Szalayné Galambosi Tímea
Email: muzeumcsornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS