„Ahol megáll az idő...” - Tapintható tárlat augusztus 20-án

Mindent a szemnek – mindent a kéznek IV. | 2017.08.16. - 05:46:23

Ahol megáll az idő… - Kiállítás augusztus 20. tiszteletére

Megáll az idő…? Az idő olyan objektív fogalom, ami napi értelmezése során gyakran válik szubjektívvé, miközben a viszonyítási sarokpontok állandónak tekintettek. A legellentmondásosabb, legátláthatatlanabb fogalmaink egyike. Az idő tudománya, a kronológia kutatásaink, kiállításaink egyik alappillére. Hogyan látjuk – hogyan látják? Nézzük meg, tapasztaljuk meg együtt a „Mindent a szemnek – mindent a kéznek” sorozat IV. kiállításán, augusztus 20-án! Az egy napos tárlatra a múzeum gyűjteményeinek az Állandó kiállításokon nem szereplő raktári műtárgyaiból válogattunk ki különleges, elgondolkodtató, vagy egyszerűen szép darabokat. A kiállított műtárgyak szabadon megtapinthatóak, hiszen kulturális örökségünk közös. A tárlatlátogatást családi programként ajánljuk mindenkinek, aki méltóképp kíván emlékezni augusztus 20. évszázadokon átívelő üzenetére.

„Mi hát az idő?
Ha senki sem kérdezi, tudom; ha kérdik tőlem, s meg akarom magyarázni, nem tudom. Merem állítani, hogy egyet tudok; azt tudniillik, hogy nem volna múlt idő, ha nem volna mulandóság; nem volna jövő idő, ha nem volna jövendő történés; nem volna jelen idő, ha egyáltalán semmi sem volna. De hogyan van meg az időnek két fajtája, a múlt és a jövő, ha a múlt már nincs, és a jövő még nincs? A jelen pedig, ha mindig jelen maradna, s nem menne át a múltba, nem idő volna, hanem örökkévalóság.
Tisztán és világosan látjuk immár, hogy sem a jövő, sem a múlt nem tényleges valóságok; szorosan véve tehát nem mondhatjuk, hogy háromféle idő van: múlt, jelen és jövő. Több igazsággal talán úgy mondhatnók, hogy háromfajta idő van: jelen a múltra, jelen a jelenre, jelen a jövőre vonatkozólag.”
(Szent Ágoston: Vallomások; 11. könyv XIV., XX. fej.)

A kiállítás 2017. augusztus 20-án 9.00-15.00 között ingyenesen látogatható a Csornai Múzeumban!


NYITVA TARTÁS

A MÚZEUM  KIÁLLÍTÁSAI A FELÚJÍTÁS IDEJE ALATT ZÁRVA TARTANAK!

   
   
   
   
   
   

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527
Kapcsolattartó: Szalayné Galambosi Tímea
Email: muzeumcsornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS