Hertay Mária grafikus- és festőművész állandó kiállítása

Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikus- és festőművész

2005. szeptember 18-án nyílt meg Hertay Mária állandó kiállítása a Csornai Múzeumban.

A Munkácsy-díjas grafikusművész 1932. október 5-én született Sopronban. Művészeti tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte festő és grafikai szakon (1955-1963). Ék Sándor, Fónyi Géza, Pap Gyula, Kmetty János voltak a mesterei. Sokoldalú művész: grafikai munkássága szénrajzokban, pasztellekben, rézkarcokban, litográfiákban, jelenik meg, s ezek mellett magas művészi színvonalú tűzzománcokat is készített. Számos kiemelkedő falkép-festészeti mű, templomi falfestmény megalkotása is a nevéhez fűződik (például Győr-Ménfőcsanak, Várgesztes, Hárskút, Nyírlugos templomaiban).

Gyakran jelenít meg műveiben vallási témákat, szívesen ábrázolja az Ó- és Újszövetség jeleneteit. Számos grafikai sorozata készült a karácsonyi és húsvéti ünnepkörből. Műveiben megjelennek a természeti témák is, a különböző fák, virágok, tájak érzékeny ábrázolásai. Mély átéléssel és áhítattal mutatja be rézkarcain egykori otthonát, Sopront, és mai otthona, Buda romantikus kertes városrészét. Nagy szerepet játszik hangulatteremtésében a térhatás, a fények és árnyékok játéka. Tűzzománc képei készítése során magas színvonalon alkalmazza a festői zománctechnikát. Hertay Mária a XX. századi magyar művészet kiemelkedő alakja, joggal tekinthetjük a magyar grafikusművészet nagyasszonyának, Rembrandt és Dürer méltó tanítványának.

Díjai, kitüntetései:

  • Miskolci Grafikai Biennále díja (1971)
  • HFA-díj (1988)
  • Nemzetközi Zománc Alkotótábor díja (1989)
  • Művészeti Alap Díj (1989)
  • Képzőművészeti Alap Díj (2001)
  • Szent Adalbert-nagyérem (2005)
  • Munkácsy Mihály-díj (2012)

 

Állandó kiállítása a Csornai Múzeumban:

A Csornai Premontrei Apátság műemlék épületében a művésznő grafikáiból és tűzzománcaiból látható válogatás igazán méltó környezetben mutatja be Hertay Mária különböző technikával készített, aprólékos, finom kidolgozású természetábrázolásait, és bibliai témájú műveit.

A „prépostlépcsőn” felfelé haladva először a művésznő rézmetszeteit csodálhatjuk meg. A fák, virágok és más növények pontos, természethű, ugyanakkor lírai hangulatú ábrázolásai a művészi tökéletesség mellett Hertay Máriának a természettel való bensőséges viszonyára is rávilágítanak.

Soproni részleteket bemutató alkotásai (mint például a „Titokzatos lépcső”, „In memoriam Sopron” (Lejtő utca 8)) a szülőváros meghitt világát, ember és természet harmóniáját sugározzák.

Portréi- így a kiállításunkon bemutatott. „Veronka néni” karakterisztikusan kifejezőek, élettel teliek.

Biblia témájú litográfiái („Tékozló fiú”, „Pieta”, „A hívó angyal (Jelenések könyve)”) a művésznő mélyen átélt vallásosságát tükrözik, és az emberi sors és érzelemvilág megrendítő kifejezései. 

A préposti kápolnába lépve Hertay Máriának az ószövetségi- és újszövetségi történeteket illusztráló litográfia-sorozatait és magas művészi színvonalú tűzzománc-képeit tekinthetjük meg. A „Teremtés”-sorozat, s a „Pieta”-sorozat alkotásai a középkori templomok „festett Bibliájának” erejével, de a kortárs grafikai művészet eszközeivel mutatják be a bibliai történeteket. 

Hertay Mária vallási tárgyú tűzzománc képei, így például a „Magvető”  tűzzománckép-sorozat, és a „Jó pásztor” mellett a művésznő virágokat, növényeket ábrázoló tűzzománcait is bemutatja a kiállítás. 

A préposti kápolna talán legmegragadóbb tűzzománc képe a Jelenések könyvében szereplő „Napba öltözött asszony” ábrázolása, mely Hertay Mária különleges tűzzománc feszületével együtt érzékelteti a kápolna szakrális jellegét.

 

NYITVA TARTÁS

Csoportokat egyeztetések után eltérő időpontokban is fogadunk. Egyeztetés, bejelentkezés: 96/261-527. 

Hétfő Zárva
Kedd 9.30-16.00
Szerda 9.30-16.00
Csütörtök 9.30-16.00
Péntek 9.30-16.00
Szombat 9.30-16.00
Vasárnap Zárva

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527

Kapcsolattartó:

Szalayné Galambosi Tímea igazgató

Aszt Ágnes régész-muzeológus

Email: muzeum.csornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS