Kékkel festett álmok - kiállításmegnyitó

„Kékkel festett álmok - A pápai Kluge és a csornai Fraszt kékfestő műhelyek párhuzamos története” címmel nyílt új időszaki kiállítás 2016. április 23-án a Csornai Muzeális Kiállítóhelyen. A kiállítást Reidmár Linda - Aszt Ágnes - Balázs Tibor forgatókönyve alapján a csornai és a pápai múzeumok munkatársai együtt rendezték meg – szép példájaként az intézmények együttműködésének.
Az ünnepélyes megnyitó előtt, délelőtt a legkisebbeket várta az Indigótündér, vidám kézműves foglalkozáson a kékfestő technikákkal, motívumkincsekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, élvezhették az alkotás örömét.
A 15 órakor kezdődő megnyitó ünnepségen először Szalayné Galambosi Tímea igazgató köszöntötte a kiállítás látogatóit, az intézmény vendégeit. Köszöntőjében többek között elmondta:

„Ünnepelünk, mert ünnepelhetjük új időszaki kiállításunkat, amelyet a Pápai Kékfestő Múzeummal karöltve állítottunk össze, bemutatva egy speciális mesterség emlékeit. A „Kékkel festett álmok” kiállításon azt mutatjuk be, hogy bár a technikák, a stílusok, a műhelyek változhatnak, és természetes módon változnak is, igazodva az idők kívánalmaihoz, és bizony fakulhatnak a kelmék is, de soha nem fakulnak álmaink, generációkon át örökítjük azokat, családon belül adva át a mesterség titkos receptúráit, illetve emellett a szakmaszeretet, hivatástudat nyilvánosan és büszkén vállalt eszméit is.”

Utána Dr. Nagy-L. István a Pápai Kékfestő Múzeum igazgatója szólt, kiemelve a két város történeti párhuzamait. Beszédében felhívta a figyelmet, ugyanazon sorsfordító kihívásokra a két település olykor merően más válaszokat adott, amit a kékfestő műhelyek későbbi sorsa is példáz.

Az igazgatók beszédei között a Fraszt-unokák, Fraszt Dzsenifer és Fraszt Anna Lili adtak elő zenei műveket hegedűn, illetve zongorán. Közreműködött zongorán Biky Tetyana, a csornai Kerényi György Művészeti Iskola zenetanára.

A kiállítást Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin, Csorna Város Polgármestere nyitotta meg, megemlékezve egyben Csorna várossá válásának 45. évfordulójáról, amely előtt a múzeum ezzel a kiállítással is tiszteleg.

NYITVA TARTÁS

A MÚZEUM  KIÁLLÍTÁSAI A FELÚJÍTÁS IDEJE ALATT ZÁRVA TARTANAK!

   
   
   
   
   
   

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527
Kapcsolattartó: Szalayné Galambosi Tímea
Email: muzeumcsornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS