"Kis Jézusos ómárium" (festett szekrény)

1818

A Csornai Muzeális Kiállítóhely Néprajzi gyűjteménye

Megtekinthető a néprajzi állandó kiállítás 1. termében.

Fenyőfából készült két ajtós festett szekrény (régiesen: almárium, ómárium) Veszkényből, oromzatán fekvő kis Jézus ábrázolásával.

Magassága: 173 cm, szélessége: 138 cm. mélysége:50 cm.

Esztergályozott pogácsa lábakon áll. Tört vonalú koszorúpárkányának középső szakasza trapéz alakú orommezőt keretez. A mező két szélén megosztva olvasható az 1818-as évszám.

A kis Jézusnak népi bútorokon való ábrázolása a XVIII-XIX. században német és osztrák területeken terjedt el, a veszkényi szekrény Magyarországon egyedülálló. A szekrény mesterének valószínűleg felső-ausztriai szekrények adtak indítást művéhez, melyeket még asztaloslegényként, a kötelező vándorlása során ismerhetett meg.

A szekrényt készítő asztalosmesterről feltételezhető, hogy Csornán működött. 1799-ben már biztosan volt asztalos a városban, 1810-ben pedig önállósult a csornai asztalosok céhe és elnyerte szabályzatát Sopron vármegyétől.

A festett szekrényt az asztalosmester egy veszkényi gazdacsalád megrendelésére készíthette, és ez a szekrény az egyik első lehetett a faluban, amit kelengyebútorként kapott egy leány, akinek menyasszonyként a hozománya részét képezte.

Irodalom: K. Csilléry Klára: A Csornai Múzeum fekvő kis Jézusos szekrénye. (In: Tárgy és jelentése. Rábaközi tanulmányok, Csorna, 1998. 41-78. p.)

NYITVA TARTÁS

A MÚZEUM  KIÁLLÍTÁSAI A FELÚJÍTÁS IDEJE ALATT ZÁRVA TARTANAK!

   
   
   
   
   
   

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527
Kapcsolattartó: Szalayné Galambosi Tímea
Email: muzeumcsornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS