Kakasos halottas lepedő

1890 körül

A Csornai Muzeális Kiállítóhely Néprajzi gyűjteménye

Két szélből összevarrt házivászon halottas lepedő, mindkét végén piros szabadrajzú tulipános csíkmintával.
Egyik végén 57 cm széles szálhúzásos szabadrajzú díszítéssel, csipke szegéllyel.
Mindkét végén 7,5 cm széles vert csipkével díszítve.
Hossza: 272 cm. Szélessége: 164 cm.

A díszes lepedőszél vagdalásos betétrésze alkotja a negatív hátteret, s ebből emelkedik ki pozitívan a négy sárga-kék lapos öltéssel kivarrt, szögletes kidolgozású kakas-profil (20 cm), leveles-ágas farokkal, alatta kiskakasokkal, melyek sárga színűek és 6 cm magasak.

A kakasos mintacsík közepén virágtövet képező tulipános kazettaminta látható két kifelé néző madárral. A szálhúzásos lepedőbetét szélét szabadrajzú, piros pamuthímzéssel kivarrt tulipánsor kíséri.

Ez a különleges darab egyesíti a „tót” vagdalásos, „fiakakasos” lepedőbetét díszítményét, a rábaközi lapos hímzéses kazettamintát és piros szabadrajzú tulipános csíkritmust.

A halottas lepedők a leghosszabb élettartamú kultikus textilek, melyek bemutatott csornai példányát három generáción át leányágon örökölték. A halottas lepedőket korábban eltemették az elhunytakkal. A század elejétől azonban már csak az asszonyok által megvetett halottas ágyra terítve használták a temetésig.

A bemutatott halotti lepedő egy csornai száz holdas nagygazda-család esztétikai igényességét és társadalmi státuszát tükrözi.

Irodalom: Szalontay Judit: Növényi, állat- és emberábrázolások a rábaközi vászonhímzéseken. (In: Lélek és élet. Ünnepi kötet S. Laczkovits Emőke tiszteletére. Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, Veszprém, 2006. 226-231. p.)

NYITVA TARTÁS

A MÚZEUM  KIÁLLÍTÁSAI A FELÚJÍTÁS IDEJE ALATT ZÁRVA TARTANAK!

   
   
   
   
   
   

 

KAPCSOLAT

Telefonszám: 06 96/261-527
Kapcsolattartó: Szalayné Galambosi Tímea
Email: muzeumcsornai [kukac] gmail [pont] com
Cím: 9300 Csorna, Szent István tér 34.
GPS koordináták:  47.6123887 / 17.249196
Oldaltérkép Powered by gp|Easy CMS